Защо Обнинск?

За размерите на Русия, Обнинск е малък град с население от 115 хиляди души. Намира се само на 100 километра от центъра на руския мегаполис – столицата Москва и в сравнение с нейните 12,5 милиона жители, наистина е буквално малко градче.

Разположен е в Средноруските възвишения, край него тече река Протва, около него е само тайга. В момента градчето се намира само на 38 километра от границата с Нова Москва – крайните нови квартали на Москва.

Но Обнинск е специално място в руската онкология – нещо повече,той е сред руските първенци в онколечението. Всички нови технологии в онкологията много бързо са се появявали тъкмо в Обнинск, по простата причина, че тук е построена първата в света мирна атомна електроцентрала. Това официално събитие е станало на 27 юни, 1954 година. Пак тук са се появили и първите атомни енергетици в света. Това е причина Обнинск да бъде наричан първия Наукоград на Русия.

Всъщност до появата на атомната електростанция Обнинск още не е град. За град е обявен две години след откриването на атомната електроцентрала, тоест, през 1956 година. Hовият град Обнинск се е развивал като малък Наукоград, специализиран в ядрена физика и атомна енергетика, в метеорология, радиология, радиационната химия и геофизика. Само така ще разберете защо по времето на Чернобилската трагедия, тук са докарвани тежко облъчените спасители от Чернобил, а след това – и потокът от многото появили се онкологични заболявания сред живеещи от района. Оттам и досега продължават да пристигат за лечение онкопациенти от околностите на Чернобил.

На помощ на някогашните съветски онколози тогава са дошли и онколози от японския Нагасаки. И досега онкологичния център в Обнинск не прекъсва обмяната на информация и опит със своите японски колеги.

В края на 2017 година министърът на здравеопазването на Русия откри новопостроеният протонен център в Обнинск. Той първи на територията на Русия пое руски онкопациенти за лечение чрез най-новото направление на онкологията.

Онкологичен център в Обнинск, централен корпус

Уникалните възможности на Онкологичен център – Обнинск

  • Тук се намира първия чисто РУСКИ ПРОТОНЕН ЦЕНТЪР. Неговото „сърце“ е протонната установка „Прометеус“, създадена от екип начело с академика на РАН Владимир Балакин. Системата „Прометеус“ стана новост и за протонната апаратура в света с впечатляващия си многократно умален вид спрямо всички дотогавашни протонни системи.
  • В Обнинск се експериментира МИКРОБИОРЕАКТОР. Това устройство, с големина на малка кутийка, е изобретение на руски учени и е предназначено за помощ на всеки, на когото предстои химиотерапия. И навярно на тази кутийка и предстои да спасява милиони животи. Това е малко устройство, което повтаря човешкия организъм на индивидуално клетъчно равнище и може да бъде и решаващо, и спасяващо човека.
    В кутийката се вкарват взети от пациента персонални ракови клетки. Тук те живеят и се размножават в продължение на няколко дни. За това време учените тестват върху тях и подбират оня или ония химиопрепарати /цитостатици/, които максимално бързо и ефективно ги унищожават. Така се уточнява много точна химиотерапия и в същото време се спестяват немалко от възможните странични действия при елементарното пробване за поносимост и ефективност.

  • В Обнинск има монтирана нова свръхмодерна апаратура, с която в даден момент се поставя диагноза и веднага се пристъпва към радиохирургия. Така, вместо разтегляне във времето, периодът на диагноза и операция се побира в рамките само на половин-един час. В тези процедура няма скалпели, цялото лечение и отстраняване на образуванието се извършва чрез малък пробив в ръката или крака, с насочване на хирургичната апаратура.
    Бързата намеса е предназначена за ранен стадий на злокачествен процес – буквално мълниеносно му се прекратява цялото кръвоснабдяване, в резултат на което раковите клетки бързо започват да умират.

Изглед от увеселителен парк в Обнинск