Какво е протонна терапия?

По данни на ООН от 2000-та година,всяка пета смърт на планетата е причинена от рак. Сега, почти 20 години по-късно, цифрата е леко коригирана – всяка четвърта смърт на планетата е причинена от видовете рак.

Борбата с рака се води във всички държави на света и методите на лечение стават все по-нови и по-нови. И все по–голямо място вече заемат новите технологи и новите апаратури.

В началото са били рентгеновите лъчи. После са изнамерени и приложени гама-лъчите, защото проникват много по-надълбоко от предшествениците рентгени.

Десетилетия по-късно на дневен ред идват електронните ускорители – през 2015-та година в света имаше над осем хиляди електронни ускорители.

Но и проблемите, които налагат, не са малко и не са леки. При облъчванията с рентгенови, гама- или електронни облъчватели, заедно със злокачественото място, практически почти същите дози радиация получават и околните здрави тъкани… Така се поразяват цели органи в човешкото тяло. И точно затова, при досегашните лъчеви терапии, не можеха да се лекуват по този начин тумори, намиращи се в непосредствена близост до жизнено важни органи-сърцето, главния мозък, малкия мозък и т.н. Известният напредък и надеждиште за електронните ускорители, чрез които се постига повече ефект при радиационната атака срещу тумора, не реши тези въпроси докрай.

И тогава дойде ред на протонната терапия.

Всъщност „протонната революция е започнала точно преди 73 години. През 1946 година двама инженери-ядреници, едновременно и независимо един от друг, са доказали как заредени частици могат да поразят раковите клетки. И точно те първи са предрекли навлизането на протоните в онкологията. Но после настъпва тишина…

Едва преди 25 години се появяват първите протонни центрове – те са Германия,Франция,Белгия…. Създадени са на основата на изключително скъпите циклотрони/синхротрони/, оттук следват и баснословните суми за лечениие… Така че първите протонни центрове всъщност са огромни сгради, оборудвани като специални първокласни клиники само за много богати пациенти. Все пак остават данните от тези лечения – например 97 % от свръхбогаташите, които са лекували рак на простатата, са напълно излекувани.. Не по-малко успешно се оказва и лечението на туморите в мозъка – то е напълно успешно в над 90 %, тоест на всеки 10 лекувани, 9-те са оздравели.

С какво протоните изпревариха и детронираха своите предшественици?

Те са изключителни едва в крайната си точка. Протоните атакуват тумора буквално в последната секунда, тоест едва в края на своя път към злокачественото място в човешкото тяло. Този момент е известен на физиците като Връх на Брег. Особеното при протоните е , че техния път, посредством компютри, може да се променя и да се насочи към тумора с голяма, невиждана досега, точност. И в същото време до крайност са запазени здравите тъкани на околните органи. При прехода на облъчване с ускорени снопчета лъчи – а това са протоните – тези снопчета могат да се променят не само в разпределението на дозите, но и в последния момент, с разрушителна сила и скорост, многократно да увеличат ефекта на увреждане на раковата клетка. И да концентрират буквално за микрон частица от секундата свръхсилата си /моментът, наречен пик на Брег/

Проблемът на досегашните облъчвания е в главното им странично действие. Особено рискови са облъчванията при децата – например там досегашните лъчи имат страшния ефект да спират растежа на детето…. В този смисъл протонното лечение буквално става ново направление в детската онкология.

Протонната система „Прометей“, която се прилага в Обнинск, позволява туморът да се атакува в 32 направления от всички посоки. Така рязко нараства вероятността от пълно унищожение.

В световен план цифрата на пациентите – доброволци, които са се предоставили на клиничното пробване с протонна терапия, е малко повече от 40 хиляди до края на 2017-та година. Резултатите са показателни – невиждано висок процент на оживяване и пълно излекуване.

Ето ви една съпоставка: ако преди 20 години като свръхуспех в онкологията се смяташе 30-40 процентно спасяване на онкопациентите, то преди 10 години в страните с напреднала онкология този процент е вече поне 50-60 процента.

Сега, с идването на протонната терапия, при туморите в централната нервна система, черепа, шията и горната част на гръбнака, вече става дума за 84-94 процента напълно излекувани и спасени хора. При това с минимално усещане за лечение, с много бързо съвземане и бързо завръщане обратно в нормалния живот!

Но и протонната терапия в момента си има едно главно неудобство – в много от дъргжавите с протонни центрове лечението се заплаща във високи шестцифрени суми.

Ще спомена един скорошен случай накратко – в канадската провинция Квебек, прези есента на 2018-та година, на широко обсъждане беше поставено бързото създаване на протонен център. Решението вече го има – такъв център трябва да се появи в Квебек през 2020-та година. Тоест само след година време. Настояването на обществеността е заради неимоверно скъпото лечение на деца с туморни образувания в главата в протонни центрове на съседните САЩ. Ако през 2015 година лечението на канадско дете е било средно около 167 000 долара, през 2018 стойността на лечението вече достига 350 000. Неимоверно висока сума за значителна част от семействата, където има дете с диагноза „Рак“… ще добавя – съвсем неимоверна за българските икономически възможности.

Така е по цял свят – в момента протонното лечение все още се титулува като лечение само за богатите. То все още е недостъпно даже за огромни слоеве от населението на всяка страна, където има протонни центрове…

И точно затова изключително ниските цени на протонното лечение в руския център в Обнинск /може би най-достъпните цени на протонно лечение в света!!/ дават и изключителен шанс на българските онкопациенти, подходящи за такава терапия /цените ще ги видите в отделен линк/.

Изпитанията с протонно лечение продължават и сега – защото все още протоните се прилагат на малко видове рак. Това са преди всичко тумори в главата, черепът, шията, устата и в гръбначния стълб, в най-горната му част до шията. Тепърва започва приложението му при рак на бели дробове, на гърда, на простата, на дебело черво и т.н. Специално направление тръгва за протнонно лечение при децата, макар че то е все още малко прилагано в детската възраст.